Encyklopedia ziół

Babka jajowata (Plantago ovata)

Posted On Wrzesień 6, 2017 at 9:51 pm by / Możliwość komentowania Babka jajowata (Plantago ovata) została wyłączona

Babka jajowata – to roślina naturalnie występująca na terenie Zachodniej i Południowej Azji, a jako gatunek zawleczony również w środkowo-zachodniej części Ameryki Północnej.
 
Surowcem zielarskim są nasiona i łupiny.
 

SKŁADNIKI AKTYWNE

Babka jajowata zawiera pochodne kwasu genipozydowego, epiloganinowego i arboreskozydowego, asperulozydu oraz aukubinę, gardozyd, katalpol, a także fenyloetanoidy: werbaskozyd i plantamajozyd. Ponadto w nasionach obecne są polisacharydy, a w śluzie ksyloza, arabinoza, galaktoza i kwas glukuronowy.

 

DZIAŁANIE

Powlekające (ze względu na dużą zawartość śluzów), przeczyszczające i przeciwbiegunkowe.
 

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Razem z Babką płesznik (P. psyllium) stosowana jest jako śluzowy środek przeczyszczający. Szczególnie zalecana jest w stanach zapalnych jelit ze względu na zdolności sorpcyjne i działanie przeciwbiegunkowe (pochłaniając wodę i ewentualne toksyny z treści jelitowej pęcznieje) . Nasiona Babki jajowatej i Babki płesznik używane są przez osoby odchudzające się ze względu na zmniejszenie uczucia głodu.

 

STOSOWANIE

Przy zażywaniu suszonych nasion babki, należy je popić dużą ilością wody.

 

LITERATURA

I. Penelope Ody, tłum. Małgorzata Garbarczyk: Uzdrawiająca moc ziół. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2008. ISBN: 978-83-7073-644-6
II. https://en.wikipedia.org/wiki/Withania_somnifera
III. https://en.wikipedia.org/wiki/Plantago_ovatahttp://choroby-objawy-leczenie.pl/babka-jajowata/