Encyklopedia ziół

Czapetka pachnąca, goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum)

Posted On Wrzesień 15, 2017 at 9:17 pm by / Możliwość komentowania Czapetka pachnąca, goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum) została wyłączona

Goździkowiec korzenny inaczej czapetka pachnąca (Syzygium aromaticum) to niewysokie drzewo z rodziny mirtowatych (Myrtaceae). Pochodzi z Moluków (Wysp Korzennych położonych we wschodniej części Archipelagu Malajskiego) w Indonezji skąd rozprzestrzeniono jego uprawę na wschodnie wybrzeże Afryki i dalsze regiony półwyspu Malajskiego. Osiąga wysokość 12 metrów. Liście są podłużne. Kwiaty różowo-żółte występujące po trzy, a owoce są eliptyczne o purpurowym kolorze.

Surowcem zielarskim są pąki kwiatowe i otrzymywany z nich olejek eteryczny. Powszechnie używa się ich jako przyprawy do pierników i grzanego wina.

 

SKŁADNIKI AKTYWNE

Goździki zawierają sporo olejku eterycznego, w którego skład wchodzi 70-90% eugenolu, poza tym zawierają w swoim składzie garbniki (ellagitanina i eugenina) fitosterole i triterpeny oraz flawonoidy (astragalina, isokwercytryna, hyperozydm kwercetyna i kemferol)

 

CZAPETKA PACHNĄCA – DZIAŁANIE

Antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciw wzdęciom, lekko znieczulające, pobudzające, przeciwbólowe, przeciwwymiotne, rozkurczowe.

 

CZAPETKA PACHNĄCA – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Stosuje się go przy nudnościach i problemach z trawieniem. W postaci naparu stosuje się go w leczeniu biegunek, wzdęć, wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz grzybicy przewodu pokarmowego. Reguluje pracę nerek (również w objawach niedoczynności). Olejek goździkowy stosuje się przy bólu zęba i przeziębieniu (ze względu na właściwości rozgrzewające), a także na ukąszenia owadów. Wykorzystuje się go również w terapii antynowotworowej ze względu na wpływ na receptory estrogenowe alfa, co ma znaczenie w leczeniu raka piersi i prostaty (nowotwory hormonozależne).

 

CZAPETKA PACHNĄCA – PRZECIWWSKAZANIA

Nie stwierdzono

 

CZAPETKA PACHNĄCA – STOSOWANIE

a) Napar goździkowy

Przygotowuje się go przez zalanie 2 łyżeczek świeżo zmielonych goździków 300 ml wrzącej wody, następnie napar należy odstawić pod przykryciem na 15 minut. Stosuje się go po pół szklanki 3-4 razy dziennie w leczeniu wzdęć, grzybicy przewodu pokarmowego i pasożytów oraz w leczeniu nowotworów.

 

LITERATURA

I. Lidia Wincek: Roślinne terapie antynowotworowe w praktyce terapeutycznej. Vital, Białystok 2017. ISBN: 978-83-65404-64-0
II. Penelope Ody, tłum. Małgorzata Garbarczyk: Uzdrawiająca moc ziół. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2008. ISBN: 978-83-7073-644-6
III. http://roslinyswiat.blox.pl/2012/12/Gozdzikowiec-korzenny.html