Encyklopedia ziół

Dzięgiel chiński (Angelica sinensis)

Posted On Luty 4, 2018 at 3:20 pm by / Możliwość komentowania Dzięgiel chiński (Angelica sinensis) została wyłączona

Dzięgiel chiński (Angelica polyphorma var. sinensis) – roślina należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae), występująca na terenie Chin.
 
Surowcem zielarskim jest korzeń

 

SKŁADNIKI AKTYWNE

Dzięgiel chiński jest bogatym źródłem kwasu foliowego i witaminy B12

 

DZIAŁANIE

Przeciwbakteryjne, pobudzające krążenie, obniżające poziom cholesterolu we krwi, przeciwbólowe, wzmacniające wątrobę, uspokajające, pobudzające czynność macicy.

 

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Korzeń dzięgla poprawia krążenie krwi i pomaga w zatorach żylnych. Przyśpiesza produkcję erytrocytów. Podobno wierzchołek korzenia wykazuje najsilniejsze działanie hipertoniczne, a jego nasada najsilniej przyśpiesza produkcję czerwonych krwinek. Zalecany jako środek tonizujący w dolegliwościach kobiecych. Ponadto, wykazuje właściwości przeczyszczające i zaleca się jego stosowanie w leczeniu zaparć u osób starszych.

 

PRZECIWWSKAZANIA

Nie jest zalecany dla kobiet w ciąży oraz w biegunkach i otyłości.

 

LITERATURA

I. Penelope Ody, tłum. Małgorzata Garbarczyk: Uzdrawiająca moc ziół. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2008. ISBN: 978-83-7073-644-6