Encyklopedia ziół

Mandarynka (Citrus reticulata)

Posted On Luty 16, 2018 at 9:57 pm by / Możliwość komentowania Mandarynka (Citrus reticulata) została wyłączona

Mandarynka (Citrus reticulata) – drzewokrzew należący do rodziny rutowatych (Rutaceae), występujący w klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
 
Surowcem zielarskim jest skórka owocu.

 

DZIAŁANIE

Przeciwastmatyczne, przeciwgorączkowe, przeciw wzdęciom, pobudzające trawienie, wykrztuśne, stymulujące na układ krążenia,

 

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Medycyna chińska stosuje zarówno skórki dojrzałych jak i niedojrzałych mandarynek, jednocześnie wskazując różnice w działaniu obu z nich: dojrzałą skórkę stosuje się w celu wzmocnienia funkcji żołądka (wzmaga apetyt, przeciwdziała wzdęciom), jako lek przeciwwymiotny, rozrzedzenia flegmy i jako lek wykrztuśny, a niedojrzałe skórki wykorzystuje się w celu poprawy funkcji wątroby i pęcherzyka żółciowego.
 
Stwierdzono, że mandarynka jest użyteczna w ostrym zapaleniu sutka.
 

PRZECIWWSKAZANIA

Nie należy stosować w nadmiernym krwawieniu i przy dłuższym zaleganiu flegmy.

 

LITERATURA

I. Penelope Ody, tłum. Małgorzata Garbarczyk: Uzdrawiająca moc ziół. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2008. ISBN: 978-83-7073-644-6