Encyklopedia ziół

Wąkrotka azjatycka, gotu kola (Centella asiatica)

Posted On Marzec 23, 2018 at 9:49 pm by / Możliwość komentowania Wąkrotka azjatycka, gotu kola (Centella asiatica) została wyłączona

Wąkrotka azjatycka, gotu kola (Centella asiatica) – roślina należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae).
 
Surowcem jest ziele.

 

SKŁADNIKI AKTYWNE

Saponiny (azjatykozyd, oksyazjatykozyd)

 

DZIAŁANIE

Odmładzające, ochładzające w stanach gorączkowych, pobudzające układ odpornościowy, antybakteryjne, oczyszczające, wzmagające trawienie, przeczyszczające, uspokajające.

 

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

W medycynie ajurwedyjskiej jest jedną z najważniejszych roślin wzmacniających i wydłużających życie. Wspomaga odżywianie a nawet regenerację mózgu i całego układu nerwowego, hamuje procesy starzenia się i poprawia pamięć. Natomiast, w naszym kręgu kulturowym stosowana jest w zaburzeniach trawienia, przy różnych schorzeniach układu nerwowego i w chorobach skóry. Ponadto, wykazano że jej saponina azjatykozyd posiada właściwości antybakteryjne na prątki gruźlicy o sile działania równej streptomycynie. Saponiny wąkrotki azjatyckiej pobudzają działanie układu siateczkowo-śródbłonkowego (układu fagocytarnego), który jest w ścisłym powiązaniu z układem odpornościowym, dzięki czemu zwiększają one odporność na zakażenia, przyśpieszają regenerację ran poprzez pobudzenie ich ziarninowania i angiogenezę naczyń krwionośnych. Mają także zastosowanie w leczeniu trądu, tocznia rumieniowego oraz przy gojeniu ropni, wyprzeń i wyprysków.

 

PRZECIWWSKAZANIA

Nie zaleca się kobietom w ciąży i epileptykom, nie należy jej stosować dłużej niż 6 tygodni.

 

LITERATURA

I. Penelope Ody, tłum. Małgorzata Garbarczyk: Uzdrawiająca moc ziół. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2008. ISBN: 978-83-7073-644-6